Bergamot Reçeli

Bergamot Reçeli, turunçgillerden bir meyve olan bergamot, çok hoş kokulu bir turunç ağacıdır. Ülkemizde Adana, Hatay ve Mersin illerimizde yetişen bergamot pütürlü bir armuda benzeyen meyveleri ile dikkat çeker. Değişik ve hoş kokusu ile en çok parfüm yapımında kullanılan bergamot besin olarak da hem çaylara koku ve tat vermesi için hem de reçel yapımında kullanılmaktadır.
Kendine has tadı ve kokusu ile nefis bir tada sahip olan bergamot reçeli gerçekten de diğer reçellerden oldukça farklı ve ağzınızda hoş bir aroma bırakan bir reçel türü. Bergamot reçeli meyvenin iç kısmında limona benzeyen yerden değil bergamotun kabuğundan yapılmaktadır. Market raflarında turunç reçeli olarak gördüğünüz reçellerin içerisinde bergamot bulunmaktadır.

Bergamot reçeli için gereken malzemeler

  • 1.5 kilo bergamot kabuğu
  • 1.5 kilo toz şeker
  • Yarım limon suyu
  • 3 su bardağı su

Bergamot Reçeli Nasıl Yapılır?


Bergamot reçeli için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bergamot reçeli kabuklardan yapılacağından dolayı kabukların acısını çıkarmaktan geçer. Bu işlem içi yapmanız gereken şey bergamot meyvesinin dış yeşil kabuğunu bir rende yardımı ile aldıktan sonra bergamotları sanki portakal soyar gibi soymanız. Soyduğunuz beyaz kabukları küp-küp doğradıktan sonra, çukur bir kaba alıp üzerini geçecek kadar kaynar su dökün. Bu işlemi bergamot reçeli yapılmadan bir gün önce yapmanız gerekiyor.
Aşağı yukarı 6 saat sonra bergamot kabuklarını elinizle sıkarak süzdükten sonra tekrar kaynamış su ilave edip yine beklemeye alın. 6 saat sonraki su değişiminde bergamot kabuklarını tekrar sıktıktan sonra soğuk su ilave edebilirsiniz. Soğuk su eklediğinizde bergamot kabukları suyun üzerine çıkmışsa acısı hala çıkmamış demektir. Bu yüzden yine sıcak suda bekletmelisiniz. Ne zamanki soğuk su eklediğinizde bergamot kabukları suyun altında kalıyorsa işlem tamam demektir. Ağzına bir parça alarak acı olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Bergamot kabuklarını üzerini geçecek kadar soğuk su ekleyerek kısık ateşte 1 saat kadar pişirelim. Pişen bergamot kabuklarını süzdükten sonra ölçü olarak her 500 gram toz şekere karşılık 1 su bardağı su kullanılması gerekiyor. Bizim toz şekerimiz 1.5 kilo olduğuna göre 3 bardak su kullanacağınız.

Toz şeker ve suyu iyice kaynattıktan sonra artık bergamot reçeli için bergamot kabuklarını ekleme zamanı gelmiş demektir. Kaynaya suya bergamot kabuklarını ilave ettikten sonra 7 dakika kadar kaynatıyoruz. Reçelin altını kapatarak bir gece bu şekilde dinlendiriyoruz.

Ertesi gün soğumuş ve ön pişirme yapmış olduğumuz bergamot reçelini kaynattıktan sonra kısık ateşte tekrar 15 dakika daha pişiriyoruz, bu aşamada bergamot reçeli yavaş yavaş kıvam almaya başlayacaktır. Yarım limon suyunu da ekledikten sonra 5 dakika daha kaynatmaya devam ediyoruz ve bergamot reçeli hazır. Gördüğünüz gibi bergamot reçeli epey zahmetli. Ama bunca zahmete katlanmaya değer kılan şey ise reçelin tadı. Herkese kolay gelsin.
24.01.2024 07:13:41
Bergamot Reçeli ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Bergamot Reçeli Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Bergamot Reçeli"
Dün misafirlik için gittiğimiz evde bize bergamot reçeli kahvaltıda ikram ettiler. Bu reçel inanılmaz derecede lezzetliydi. Sitenizde yer alan tarif doğrultusunda bergamot reçeli yaptım. Ancak yapmış olduğum reçel inanılmaz derecede ekşi olmuştu. Bergamot reçelinin ekşimesine neden olan temel etken nedir? Hangi malzemeyi fazla yada eksik attığım için bu ekşime olmuştur?
Merve . 01.11.2018 15:36:46

Bergamot Ağacı

Bergamot Ağacı, Turunçgiller familyasının çok bilinmeyen bir ağacı da Bergamot ağacıdır. Ilıman iklim kuşağında yetişen bu ağaç Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler...
Devamını Oku

Bergamot Meyvesi

Bergamot meyvesi: Aslında pek fazla bilinip yemek için tercih edilmeyen bir meyvedir. Fakat oldukça farklı alanlarda kullanılan kendine özgü hoş bir kok...
Devamını Oku

Bergamot Nerede Yetişir

Bergamot nerede yetişir, denilince akla ilk gelen yer Batı Hindistan'dır. Sedef otugiller familyasından olan bergamot, küçük beyaz çiçekli 4 metre civarında ...
Devamını Oku

Bergamot Aromalı Çay

Bergamot Aromalı Çay, adana, mersin, hatay bölgesinde yetişen meyvedir. Bergamot bitkisi çaya katılır ve hoş kokulu aromasıyla sevilatılırki çayı olur. Berga...
Devamını Oku

Bergamot Yağı

Bergamot yağı, kullanılması gereken ve insanlar için çok fazla yararı olan bir yağ türüdür. Bergamot yağı güzel bir kokuya sahip olduğu için esans olarak da ...
Devamını Oku

Bergamot Aromalı Yeşil Çay

Bergamot aromalı yeşil çay, yeşil çay sevenler ve yeşil çayın kendi doğal tadını acı bulanların tercih edeceği bir modeldir. Bergamot çayın hem aromasını hem...
Devamını Oku

Bergamot Otu

Bergamot otu, Bergamot otu bitkiler aleminin kapalı tohum sınıfında yer almaktadır. Ana vatanı Hindistan olan bergamot otu ülkemizde Akdeniz bölgesinde yetiş...
Devamını Oku

Bergamot Fidanı

Bergamot Fidanı, Bir turunçgil çeşidi olan bergamot fidanının ana vatanı Asya'dır. Bergamot fidanı ekonomik açıdan narenciye ye oldukça iyi bir a...
Devamını Oku

Bergamot Esansı

Bergamot Esansı, Uçucu yağlardan biri olan bergamot esansı, kadın parfümlerinin %35'inde erkek parfümlerinin %50'sinde üst nota olarak kullanılan bir esanstı...
Devamını Oku

Bergamot Bitkisi

Bergamot bitkisi, Ana vatanı Batı Hindistan olarak bilinir. Türkiye'de de birçok şehirde yetişmekte ve ihraç edilmektedir. Türkiye'de özellikle ılıman ve nem...
Devamını Oku

Bergamot Aromalı Siyah Çay

Bergamot çayı, bergamot bitkisin yapraklarını kurutularak yapılır ve sağlıklı olduğu kadar bir o kadar da lezzetlidir. Soğuk ya da sıcak tüketilmesinde sakın...
Devamını Oku

Bergamot Nedir

Bergamot nedir, sedef otugiller grubunda yer alan ortalama olarak dört metre civarında boyu olan ağaç türüdür. Yetiştirildiği yer olarak yani ana vatanı Batı...
Devamını Oku

Bergamot Aroma

Bergomat aroma, Bergamot sedefgiller ailesine mensup bir bitkidir. Etrafa yaymış olduğu o eşsiz koku hem tıbbi olarak hem de güzel koku olarak kullanılmasına...
Devamını Oku

Bergamot Çayı

Bergamot çayı hem tadı ile hem de verdiği faydalar ve yararlar ile içilmesi gereken ve tadına bakılması gereken bir çaydır. Eğer çayı çok seviyorsanız ve her...
Devamını Oku

Bergamot

Bergamot: bergamot, Sedefotugiller (Rutaceae) familyasından, iki çenekliler sınıfına ait, tohumları kapalı bir bitkidir. Ağacın boyu ortalama olarak 4 m...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bergamot Ağacı
Bergamot Meyvesi
Bergamot Nerede Yetişir
Bergamot Aromalı Çay
Bergamot Yağı
Son Forum Konuları
Bergamot Çayını Nerden Temin Edebilirim
Bergamot Fidanları Arası Mesafe Ve Dikim Şekli Nasıl Olmalıdır
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024