{ "title": "Bergamot Bitkisi", "image": "https://www.bergamot.gen.tr/images/Bergamot-Bitkisi-13.jpg", "date": "19.01.2024 23:12:13", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Bergamot bitkisi, Ana vatanı Batı Hindistan olarak bilinir. Türkiye'de de birçok şehirde yetişmekte ve ihraç edilmektedir. Türkiye'de özellikle ılıman ve nemli bir iklime sahip olan Adana, Antalya, Mersin ve Hatay bölgelerinde yetiştirilmektedir. Bergamot bitkisi armuda benzer bir bitkidir. Küçük çiçekleri ve beyaz renkte meyveleri vardır. Yaprakları uzun koyu yeşil renkte boyları ise 3-4 metreyi bulmaktadır. Bergamot bitkisinin yaprakları kurutularak elde edilen çay hem yeşil çay olarak hazırlanıp içilmekte hem de siyah çaya aroma katan hoş kokulu bir çaydır.

Bergamot bitkisinin faydaları nelerdir?

Bergamot bitkisinin birçok faydası bulunmaktadır. Bazı yörelerde baharat olarak kullanılmakta ve reçeli yapılmaktadır. Ayrıca bergamot bitkisi insanlarda vücut direncinin artmasına yardımcı olur, depresyonda olan bir kişiyi sakinleştirir ve rahatlatır. Sindirime yardımcı bir bitkidir, cilt hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olur. Boğaz enfeksiyonlarına iyi gelir, uyku problemi yaşayanlar da çay olarak tükettiklerinde faydalı olur. Ayrıca Bergamot bitkisi güzel kokusundan dolayı kolonya ve parfümlerde de kullanılmaktadır. Bergamot bitkisinden yapılan çay baş ağrısına, mide problemlerine, grip hastalığına ve öksürüğün geçmesine de yardımcı olur.

Bergamot bitkisinin zararları nelerdir?

Bergamot bitkisi de diğer tüm bitkiler gibi bilinçli ve dozunda kullanılmadığı taktirde faydadan çok zarar verir. Bu nedenle de özellikle bitki çayı olarak tüketilecek ise çok dikkat edilmesi gerekir. Hamile ve süt veren annelerin doktora danışmadan kullanmamaları gerekir. Bunun dışında kadınlardaki adet düzensizliği de sebep olmaktadır. Bergamot bitkisi siyah çaya katılıp demlendiğinde hoş bir koku ve çaya ayrı bir lezzet katmaktadır. Farklı şekillerde kullanılacak ise çok dikkat edilmesi gereken bir bitkidir.
" } ] }