{ "title": "Bergamot Meyvesi", "image": "https://www.bergamot.gen.tr/images/Bergamot-Meyvesi-12.jpg", "date": "20.01.2024 12:45:46", "author": "feride akdoğan", "article": [ { "article": "
Bergamot meyvesi: Aslında pek fazla bilinip yemek için tercih edilmeyen bir meyvedir. Fakat oldukça farklı alanlarda kullanılan kendine özgü hoş bir koku ve aroması olan c vitamini açısından oldukça zengin bir meyvedir. Anavatanı Hindistan'dır ve Türkiye'de hatay Adana ve Mersin'de daha çok yetiştirilmektedir. Bergamot meyvesi ismini, Türkçede Bey armudu kelimesinin bozularak Fransızca bergamote kelimesine dönüştürülerek şekillenip almıştır.

Bergamot meyvesi: Bitkiler alemin kapalı tohumlar bölümünün iki çenekliler sınıfının sapindales takımının, sedef otgiller ailesinden bir canlıdır. Çiçekleri genellikle küçük ve beyaz olarak açmaktadır. İlk çiçek açtığı dönemde yetiştirildiği bahçede parfüm sıkılmışçasına hoş ve etkili ferah bir koku yaymaktadır. Bergamot meyvesi boyutu genellikle 5 ile 8 cm civarındadır. Bergamot meyvesi küre gibi yuvarlak veya armudu andıran şekillerdedir. Yeşil renkli olan bergamot meyvesi kekremsi ve keskin bir tada sahiptir. Tadı da greyfurtu andıran acı bir meyvedir. Bu nedenle günlük tüketim için pek fazla tercih edilmez. Genellikle farklı amaçlar için yetiştirilip kullanılır.

Bergamot meyvesinin kullanıldığı alanlar
Bergamot meyvesi kullanım alanları yukarıda sayıldığı gibi çeşitli kullanım alanlarından ibarettir. Yemek için çok fazla tercih edilmeyen bir meyve olmasının yanında yine de hiç yenilmiyor anlamına gelmez ve bazen, çok ve bilinçsiz tüketimi sonucunda yan etkileri olabilir. Bunlar ise özellikle bayanlarda rahim kasılmalarına neden olduğu için, hamile kadınlar tarafından tüketilmemesi gerekir ve kadınlarda çok tüketim sonucunda adet düzensizliği oluşabilir. Bergamot meyvesi hakkında bütün bilgileri öğrenerek bilinçli tüketilmesi sonucunda ise oldukça faydalı bir bitkidir.
" } ] }