{ "title": "Bergamot Reçeli", "image": "https://www.bergamot.gen.tr/images/Bergamot-Receli-21.jpg", "date": "24.01.2024 07:13:41", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Bergamot Reçeli, turunçgillerden bir meyve olan bergamot, çok hoş kokulu bir turunç ağacıdır. Ülkemizde Adana, Hatay ve Mersin illerimizde yetişen bergamot pütürlü bir armuda benzeyen meyveleri ile dikkat çeker. Değişik ve hoş kokusu ile en çok parfüm yapımında kullanılan bergamot besin olarak da hem çaylara koku ve tat vermesi için hem de reçel yapımında kullanılmaktadır. Kendine has tadı ve kokusu ile nefis bir tada sahip olan bergamot reçeli gerçekten de diğer reçellerden oldukça farklı ve ağzınızda hoş bir aroma bırakan bir reçel türü. Bergamot reçeli meyvenin iç kısmında limona benzeyen yerden değil bergamotun kabuğundan yapılmaktadır. Market raflarında turunç reçeli olarak gördüğünüz reçellerin içerisinde bergamot bulunmaktadır.

Bergamot reçeli için gereken malzemeler
Bergamot Reçeli Nasıl Yapılır?

Bergamot reçeli için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bergamot reçeli kabuklardan yapılacağından dolayı kabukların acısını çıkarmaktan geçer. Bu işlem içi yapmanız gereken şey bergamot meyvesinin dış yeşil kabuğunu bir rende yardımı ile aldıktan sonra bergamotları sanki portakal soyar gibi soymanız. Soyduğunuz beyaz kabukları küp-küp doğradıktan sonra, çukur bir kaba alıp üzerini geçecek kadar kaynar su dökün. Bu işlemi bergamot reçeli yapılmadan bir gün önce yapmanız gerekiyor. Aşağı yukarı 6 saat sonra bergamot kabuklarını elinizle sıkarak süzdükten sonra tekrar kaynamış su ilave edip yine beklemeye alın. 6 saat sonraki su değişiminde bergamot kabuklarını tekrar sıktıktan sonra soğuk su ilave edebilirsiniz. Soğuk su eklediğinizde bergamot kabukları suyun üzerine çıkmışsa acısı hala çıkmamış demektir. Bu yüzden yine sıcak suda bekletmelisiniz. Ne zamanki soğuk su eklediğinizde bergamot kabukları suyun altında kalıyorsa işlem tamam demektir. Ağzına bir parça alarak acı olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Bergamot kabuklarını üzerini geçecek kadar soğuk su ekleyerek kısık ateşte 1 saat kadar pişirelim. Pişen bergamot kabuklarını süzdükten sonra ölçü olarak her 500 gram toz şekere karşılık 1 su bardağı su kullanılması gerekiyor. Bizim toz şekerimiz 1.5 kilo olduğuna göre 3 bardak su kullanacağınız.

Toz şeker ve suyu iyice kaynattıktan sonra artık bergamot reçeli için bergamot kabuklarını ekleme zamanı gelmiş demektir. Kaynaya suya bergamot kabuklarını ilave ettikten sonra 7 dakika kadar kaynatıyoruz. Reçelin altını kapatarak bir gece bu şekilde dinlendiriyoruz.

Ertesi gün soğumuş ve ön pişirme yapmış olduğumuz bergamot reçelini kaynattıktan sonra kısık ateşte tekrar 15 dakika daha pişiriyoruz, bu aşamada bergamot reçeli yavaş yavaş kıvam almaya başlayacaktır. Yarım limon suyunu da ekledikten sonra 5 dakika daha kaynatmaya devam ediyoruz ve bergamot reçeli hazır. Gördüğünüz gibi bergamot reçeli epey zahmetli. Ama bunca zahmete katlanmaya değer kılan şey ise reçelin tadı. Herkese kolay gelsin.
" } ] }