{ "title": "Bergamot", "image": "https://www.bergamot.gen.tr/images/Bergamot-65.png", "date": "20.01.2024 05:59:16", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Bergamot: bergamot, Sedefotugiller (Rutaceae) familyasından, iki çenekliler sınıfına ait, tohumları kapalı bir bitkidir. Ağacın boyu ortalama olarak 4 metre, yaprakları uzun ve koyu yeşildir. Bergamotun meyveleri küre ya da armut şeklinde, 5-7 cm çapında olan etli kısmı ekşi lezzette, kabuk kısmı ise limon sarısı rengindedir. Bergamot adı, Türkçede Bey Armudu anlamına gelen Fransızca kökenli bir kelimeden gelerek zamanla bergamot olmuştur. Hindistan'ın batı bölgeleri bu meyvenin ana vatanı sayılır. Türkiye'de ise bergamot bitkisinin Hatay, Mersin ve Adana gibi yörelerde yetiştiriciliği yapılır. Şekil olarak armuda benzeyen bir yapısı olan meyvenin, küçük ve beyaz renkli çiçekleri vardır. Bergamot narenciye türünde ve güzel kokan bir aroması nedeniyle çok fazla alanda kullanılır.

Bergamot Kullanım Alanları: Bergamotun usaresinden kalsiyum sitrat ve asit üretimi yapılır. Ayrıca yapraklarının kurutulması yoluyla elde edilen bergamot bitki çayının, isteğe göre çay olarak içilirken bilhassa kokusu nedeniyle insanlar tarafından çok sevilmekte ve talep görmektedir. Ayrıca bergomattan elde edilen yağı bazı hastalıklara şifa verip, ayrıca depresyon ve sinir hastalıklarına iyi gelmektedir. Güzel kokulu bir aromaya sahip olması nedeniyle bilhassa parfümeri sanayinde çok sık olarak kullanılıyor. Buna ilave olarak yine güzel kokusundan dolayı çay sektöründe birçok çay markası tarafından siyah çaylara karıştırılmaktadır. Bergamot aromasına“Earl Grey” aroması da denir. Kokulu çay olarak içilmekte ve insanlar tarafından çok sevilen bergamotun ayrıca çok da güzel bir lezzete sahip olan reçeli yapılmaktadır.

Bergamot Çayının Sağlık İçin Faydaları: Bergamot çayının birçok faydasının olduğunu belirtmiştik burada o faydalardan birkaç tanesini yazacağım.
Bergamotun Zararları: Bergamot çay formunda çok fazla olarak tüketildiği takdirde bazı yan etkileri olduğu saptanmıştır. Kadınlar için adet düzenleri ile rahim ağrısıgibi yan etkileri görülebilir. Hamilelik sürecinde diğer bitkiler gibi, bergamotunda kullanılması bazı sakıncalı durumlara sebep olabilir. Hastalık tedavisi için bergamot kullanımı esnasında herhangi bir yan etki görüldüğü anda hemen bir doktora gidilmelidir. Düzenli kullanımlarda bir süre kullandıktan sonra bir hafta ara verip, sonra devam edilmelidir. Ayrıca sürekli kullanılmak istenildiği zaman doktor tavsiyesi almak daha uygun olabilir.

" } ] }